Ekstruusioteknologia luo innovaatioita ja vastaa elintarvikealan kasvaviin trendeihin

Uudet trendit, keksinnöt ja kuluttajien tarpeet vievät elintarvikealaa jatkuvasti eteenpäin. Ala tarvitseekin jatkuvaa tuotekehitystä ja uusia ideoita. Erityisesti tarve löytää kuluttajien odotuksia vastaavia kasviproteiinituotteita on kasvattanut tuotekehityksessä ekstruusioteknologian hyödyntämistä, sillä se mahdollistaa uusien, innovatiivisten tuotteiden kehittämisen vastaamaan markkinoiden kasvavaan kysyntään.  

 

 

Ekstruusioteknologia vauhdittaa kasviproteiinituotteiden kehitystä   

Myös Foodwestillä ekstruusiolla on merkittävä rooli uusien tuotteiden kehittämisessä ja olemassa olevien parantamisessa. “Ekstruusio on meille keskeinen teknologia erityisesti kasviproteiinituotteiden valmistuksessa, mutta se soveltuu myös monien muiden tuotteiden valmistukseen”, kertoo Foodwestin toimitusjohtaja ja kemian tohtori Harri Latva-Mäenpää.  

“Ekstruusioteknologialla voidaan valmistaa esimerkiksi liha-analogeja eli lihaa jäljitteleviä tuotteita. Ekstruuderin avulla pystymme tuottamaan elintarvikkeita, joihin saadaan lihan kaltaista rakennetta, puruvastusta ja suutuntumaa, mikä vastaa kasvavaan kuluttajakysyntään”, lisää tuotekehitysasiantuntija Ville Saarela.  

Teknologia onkin lisännyt kasvipohjaisten tuotteiden laatua ja monipuolisuutta elintarvikemarkkinoilla. 

 

Ekstruusio innovaatioiden moottorina uusien tuotteiden kehityksessä 

Ekstruusioteknologia ei rajoitu vain kasviproteiineihin, vaan sitä käytetään laajasti erilaisten tuotteiden valmistuksessa. “Ekstruusioteknologia on erinomainen myös muun muassa puffaantuvien tuotteiden valmistuksessa”, Ville kertoo. Esimerkkejä tällaisista tuotteista ovat vaikkapa juustonaksut ja aamiaismurot.   

Ekstruusioteknologia onkin avainasemassa uusien innovaatioiden löytämisessä ja kysyntään vastaamisessa, kun markkinoille halutaan kehittää täysin uudenlaisia tuotteita ja löytää niille optimaaliset ominaisuudet. Yksi ekstruusioteknologian hyödyistä on se, että sillä pystytään vaikuttamaan merkittävästi raaka-aineiden ominaisuuksiin ja myös parantamaan niitä.  

Kustannustehokkuus ja skaalautuvuus tuotekehityksessä 

Ekstruusioteknologian toinen merkittävä etu on sen kustannustehokkuus. “Ekstruusioteknologia mahdollistaa isommassa mittakaavassa jatkuvatoimiset prosessit ja tuo lisää kustannustehokkuutta isomman mittakaavan tuotantoon”, Harri selittää.  

Tuotekehitysvaiheessakin kustannustehokkuus on avainasemassa. “Meidän laitteistomme mahdollistaa asiakkaalle helpomman ja kustannustehokkaamman tavan testata tuotteen ominaisuuksia, sillä tuotteita voidaan valmistaa pienempiä eriä kuin asiakkaan omalla laitteistolla. Kun haluttu lopputulos on saavutettu, on asiakkaan mahdollista skaalata prosessi omaan, suurempaan mittakaavaan.”  

”Foodwest on hyvä kumppani tämäntyyppisessä kehitystyössä, sillä ymmärrämme raaka-aineita ja teknologian lainalaisuuksia. Osaamme kokemuksellamme sanoa, mitä ekstruusioteknologialla kannattaa ja ei kannata tehdä sekä mitä on tärkeää huomioida”, Harri lisää. 

 

Kestävä kehitys ja tulevaisuuden näkymät 

Kustannustehokkuutensa lisäksi ekstruusioteknologialla on paljon potentiaalia myös kestävän kehityksen näkökulmasta. “Hävikin minimoiminen on tärkeä osa kehitystyötä. Tulevaisuudessa tulee olemaan mielenkiintoista, miten ekstruusioteknologian avulla voidaan hyödyntää elintarviketeollisuuden ja maatalouden sivuvirtoja, jalostaa niitä uusiksi raaka-aineiksi ja sitä kautta minimoida hävikkiä, Harri ja Ville kertovat.  

”Tarve lisätä kasviproteiinien käyttöä työllistää meitä merkittävästi, eikä siihen ole odotettavissa muutosta”, Ville kertoo. “On myös mielenkiintoista nähdä, kuinka ekstruusiota voidaan tulevaisuudessa hyödyntää erilaisissa bioreaktorisovelluksissa.” 

Jaa