Elintarviketurvallisuus kumpuaa yrityskulttuurista

Elintarviketurvallisuus ei ole vain sääntöjen ja standardien noudattamista – toteutuakseen sen tulee olla osa yrityksen sisäistä kulttuuria. Jokainen työntekijä vaikuttaa siihen, kuinka hyvin hygieniaohjeistuksia noudatetaan, poikkeamia käsitellään ja elintarviketurvallisuuden käytännöt toteutetaan arjessa. 

“Elintarviketurvallisuus tehdään aivan jokaisena päivänä uudelleen. Tekijöiden osaaminen ja asenteet sekä ohjeistuksen ja koulutuksen kattavuus ovat keskeisiä osatekijöitä turvallisuuden takaamisessa”, Foodwestin kehityspäällikkö Sirkku Aarinen kuvailee. 

 

Miksi elintarviketurvallisuuskulttuuria tulee mitata? 

Elintarviketurvallisuutta säätelevät EU-lainsäädäntö ja alan standardit edellyttävät yrityksiltä kulttuurin jatkuvaa kehittämistä ja mittaamista. Uusimmat standardit asettavat vastuun kulttuurin ylläpitämisestä suoraan yrityksen ylimmälle johdolle, mikä korostaa kehittymisen järjestelmällisen seurannan tärkeyttä. 

“Kulttuurin kehittämiseen tarvitaan tutkimustietoa ja mitattavia tuloksia, joiden pohjalta voidaan kohdentaa kehitystoimenpiteitä”, Aarinen toteaa. Foodwestin kehittämä sähköinen elintarviketurvallisuuskulttuurikysely antaa yrityksille mahdollisuuden kartoittaa nykytilannetta, tunnistaa kehityskohteita ja seurata muutosta ajan myötä. Kysely on helppo toteuttaa jaettavan linkin kautta koko henkilöstön laajuudella. 

Mitä kyselyssä tarkastellaan? 

Elintarviketurvallisuuskulttuurikyselyllä voidaan kartoittaa muun muassa: 

 

  • Onko henkilöstö sitoutunut noudattamaan elintarviketurvallisia toimintatapoja ja niihin liittyviä ohjeita? 
  • Ovatko elintarviketurvallisuuteen liittyvät tehtävät ja vastuut selkeät jokaiselle niitä työssään päivittäin toteuttavalle työntekijälle? 

 

Kysely tarjoaa arvokasta tietoa esimerkiksi johdon katselmuksiin ja sertifiointivalmisteluihin. Toistamalla kyselyn säännöllisesti yritys saa seurantadataa siitä, miten kulttuuri kehittyy. 

 

Foodwestin asiantuntijat tukena kehitystyössä 

Kyselyn tulosten perusteella Foodwestin asiantuntijat auttavat yrityksiä kehittämään turvallisuuskulttuuria entistä vahvemmaksi. Tarvittaessa laaditaan yhdessä käytännön toimenpidesuunnitelma, joka tukee organisaation kehitystä ja auttaa täyttämään elintarviketurvallisuusvaatimukset. 

Sähköisen kyselyn hinta on 950 € (alv 0%), ja se sisältää valmiin kyselylomakkeen, nettilinkin sekä kirjallisen raportin tuloksista. Kun haluat varmistaa, että yrityksesi elintarviketurvallisuuskulttuuri täyttää nykypäivän alati tiukentuvat vaatimukset, ota askel kohti mitattavaa kehittämistä. 

Jaa