Suomalainen Menestysresepti 2025 -kilpailu esitteli tänäkin vuonna uusia tuotteita, jotka tuovat kekseliäitä vaihtoehtoja kauppojen hyllyille. Yksi kilpailun finaaliin yltäneistä tuotteista on Våffelrakanin kehittämä Röstivåhveli, joka antaa perinteiselle rårakor-herkulle modernin twistin.
Rårakor on perinteinen ruotsalainen ja ahvenanmaalainen perunaruoka, joka muistuttaa röstiä, mutta on yleensä ohuempi ja rapeampi. Suomalaisessa menestysreseptissä valokeilaan noussut Röstivåhveli tuo rårakorin uudelle tasolle: kyseessä on valmiiksi sekoitettu taikina, joka voidaan paistaa vohveliraudassa tai pannulla rapeaksi kotikeittiössä.
“Idea sai alkunsa ruokarekastamme, jossa tarjoamme perinteistä ruotsalaista rårakoria. Asiakkaat alkoivat kysellä, kuinka voisivat tehdä sen kotona, ja silloin syntyi ajatus kehittää valmisseos, joka helpottaa prosessia”, Våffelrakanin Jack Mattsson kertoo.
Foodwest mukana teknisten haasteiden ratkaisuissa
Röstivåhvelin tuotekehityksessä kohdattiin haasteita, joiden ratkaisemisessa Foodwest oli avainroolissa.
“Foodwest auttoi meitä erityisesti teollisen valmistusprosessin ymmärtämisessä ja teknisissä haasteissa, kuten siinä, miten estää suurta määrää raakaa perunaraastetta tummumasta isossa tuotannossa. Foodwest auttoi meitä testaamaan erilaisia ratkaisuja. Heidän panoksensa oli ratkaisevan tärkeä tuotekehitysprosessissa tuotteen luonnollisen värin säilyttämiseksi,” Mattsson kertoo.
Foodwest oli mukana myös pakkausmerkintöjen ja kuluttajille annettavien valmistusohjeiden hiomisessa. “Heidän asiantuntemuksensa auttoi varmistamaan, että tuote on kuluttajaystävällinen ja täyttää kaikki säädökset. Ilman heitä emme olisi päässeet tähän pisteeseen”, Jack summaa.
”Osaamistamme on tunnistaa uusiin tuotteisiin liittyvät kehityshaasteet jo alkuvaiheessa. Tästä on etua, sillä maku-, rakenne- ja pakkauskehitykseen sekä tuotannollistamiseen on yllättävän vähän aikaa Suomalainen Menestysresepti -kilpailussa,” toteaa kehityspäällikkö Sirkku Aarinen Foodwestilta.
Helppo ja monipuolinen uutuus
Röstivåhveli ei ole valmisruoka, vaan muistuttaa pizzataikinaa: seoksen voi levittää pannulle tai vohvelirautaan, lisätä voita ja paistaa itse. “Lopputulos on rapea ja herkullinen, ja sen voi yhdistää haluamiinsa täytteisiin”, Jack kertoo.
Röstivåhveli on vegaaninen ja gluteeniton, joten se sopii laajalle kuluttajakunnalle. “Käytämme vain Ahvenanmaalla viljeltyjä perunoita ja tuemme paikallisia viljelijöitä. Jos perunoita ei ole saatavilla paikallisesti, emme valmista tuotetta”, Jack painottaa.
Haaveena laajentua tuoteperheeksi
Kilpailuun osallistuminen oli Våffelrakanille suuri askel. “Olen ylpeä siitä, että pystyimme kilpailemaan kovatasoisia osallistujia vastaan. Kokemus opetti paljon, ja olemme nyt paljon vahvempi ja osaavampi toimija”, Jack summaa.
Tulevaisuudessa Jack suunnittelee Röstivåhvelin tuoteperheen laajentamista uusilla makuvaihtoehdoilla. “Olemme testanneet punajuuri- ja porkkanaseoksia, ja tutkimme parhaillaan, mitkä uudet maut voisivat toimia markkinoilla”, hän kertoo.
Jackin unelmana on tehdä Röstivåhvelista arjen klassikkotuote. “Haluamme, että se on helppo, herkullinen ja monikäyttöinen vaihtoehto, joka haastaa vaikkapa perjantai-illan pizzan”, hän toteaa.