Nopeasti muuttuva toimintaympäristö, tiukentuvat direktiivit, ilmastonmuutoksen tiivistyvä uhka sekä kuluttajille annettavan vastuullisuustiedon täsmällisyysvaade saavat koko elintarvikealan arvoketjuun vauhtia. Isojen yritysten pakollinen vastuullisuusraportointi johdattaa myös pienet yritykset vastuullisuustoimenpiteisiin ja -viestintään toimitusketjujen kautta.
Vastuullisuus-käsite kuuluu kaikkialla: onhan kyseessä aikamme megatrendi. Siinä missä EU:n yritysvastuudirektiivi koskee erityisesti suuryrityksiä, kanavoituvat tiukentuneet säädökset myös pienempiin toimijoihin laajojen toimitusketjujen välityksellä.
”Avoimella ja ennen kaikkea uskottavalla vastuullisella toiminnalla sekä viestinnällä pienetkin yritykset voivat saavuttaa merkittäviä brändietuja: nykypäivän tiedostavat kuluttajat ovat myös valmiita sitoutumaan vastuullisiin yrityksiin”, Foodwestin kehityspäällikkö Sirkku Aarinen avaa. ”Vastuullisempiin toimintatapoihin siirtyminen on jatkuvaa kehittymistä ja kehittämistä. Pienetkin askeleet ovat tärkeitä alkuvaiheessa ja kokonaiskuva saadaan vauhtiin vastuullisuusohjelman toimeenpanon kautta.”
Vastuullinen toiminta rakentuu useasta alueesta
”Yritysvastuussa keskeisimmät osa-alueet ovat ympäristövastuu, taloudellinen vastuu ja sosiaalinen vastuu, johon sisältyy esimerkiksi elintarviketurvallisuus sekä ravitsemus”, Sirkku tarkentaa.
Ympäristövastuullisuudessa pohditaan, miten yrityksen toiminta tukee esimerkiksi luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä. Käsiteltäviä seikkoja ovat usein myös arkiset asiat, kuten puhtaan veden käyttö, syntyvän jäteveden määrät sekä toisaalta toiminnasta syntyneet päästöt.
Taloudellisen raportoinnin vastuut koskevat erityisesti suuria yhtiöitä, joilta uusi yritysvastuudirektiivi vaatii laajaa lisäraportointia. ”Tämä edellyttää kaksoisolennaisuusanalyysiä, jossa arvioidaan toimenpiteiden merkitystä sekä yhteiskunnan että yrityksen itsensä kannalta”, Sirkku tiivistää.
Sosiaalisen vastuullisuuden osa-alueita, kuten yrityksen työolosuhteita ja tasavertaisuutta, kartoitetaan usein toimitusketjuun liittyvissä vastuullisuusauditoinneissa. Ravitsemuksen osalta vastuullinen toimija huomioi muun muassa ravitsemussuositukset, ja viestii kuluttajalle ymmärrettävästi omiin tuotteisiinsa liittyvistä ravitsemusnäkökohdista.
Vastuullisuusohjelma ja auditoinnit: kokonaiskuva haltuun
Ulkopuolinen kumppani vastuullisuusohjelman rakentamisessa toimii paitsi säädösten ja vaatimusten tulkitsijana myös kokonaistilanteen ketteränä hahmottajana. Sovitun kriteeristön mukaisesti toteutetut auditoinnit ovat tehokas väline sekä oman toiminnan että koko toimitusketjun vastuullisuuden varmentamiseen. Foodwest onkin toiminut lukuisten yritysten tukena vastuullisuustyön ensiaskeleilla.
”Autamme asiakkaitamme lähtötilanteen analysoimisessa ja vastuullisuusohjelman rakentamisessa. Vastuullisuustyö on jatkuvaa parantamista ja kehityksen arviointia. Työ kannattaa kuitenkin aloittaa mahdollisimman pian. Ole proaktiivinen!”, Sirkku kannustaa lopuksi.